top of page
  • Mondo

ŠTA SE DEŠAVA U SUDANU? MRTVI NA ULICAMA, BESNE SUKOBI VOJNIH JEDINICA


IZVOR: PROFIMEDIA


U sukobima između sudanske vojske i glavne paravojne snage u zemlji poginulo je najmanje 100 osoba, dok je kontrola nad predsedničkom palatom i međunarodnim aerodromom u Kartumu diskutabilna zbog spornih tvrdnji obe strane. Ove borbe prete da destabilizuju Sudan i širi region.


Šta se krije iza borbi?

Sukobi su izbili usred očigledne borbe za vlast između dve glavne frakcije sudanskog vojnog režima. Sudanske oružane snage su uglavnom lojalne generalu Abdelu Fatahu al-Burhanu,de fakto vladaru zemlje, dok paravojske Snaga za brzu podršku (RSF), koji čini milicija, prate bivšeg vojskovođu generala Mohameda Hamdana Dagala, poznatog kao Hemedti.


Borba za moć ima svoje korene u godinama pre pobune 2019. godine koja je zbacila diktatorskog vladara Omara al-Bašira, koji je izgradio ogromne bezbednosne snage koje je namerno postavio jedne protiv drugih. Nakon pokušaja da se pređe na demokratsku civilnu vladu i Baširovog pada, konačan obračun vojske se činio neizbežnim, a diplomate u Kartumu su početkom 2022. upozorile da se plaše takvog izbijanja nasilja. Poslednjih nedelja tenzije su dodatno porasle.


Kako su se razvila vojna rivalstva?

RSF je osnovao Bašir da bi ugušio pobunu u Darfuru koja je počela pre više od 20 godina zbog političke i ekonomske marginalizacije lokalnog stanovništva od strane centralne vlade Sudana. RSF je takođe bio poznat po imenu Džandžavid. 2013. Bašir je transformisao Džandžavid u poluorganizovane paravojne snage i dao njihovim vođama vojne činove pre nego što ih je rasporedio da slome pobunu u Južnom Darfuru, a zatim mnoge poslao u borba u ratu u Jemenu, a kasnije i Libiji.

RSF, na čelu sa Hemedtijem, i regularne vojne snage pod Burhanom sarađivale su na svrgavanju Bašira 2019. RSF je potom raširila sukob koji je bio ispred vojnog štaba u Kartumu, ubivši stotine ljudi i silujući desetine drugih. Dogovor o podeli vlasti sa civilima koji su predvodili proteste protiv Bašira, koji je trebalo da dovede do tranzicije ka demokratskoj vladi, prekinut je državnim udarom u oktobru 2021.

Puč je vratio vojsku na čelo, ali se suočavala sa nedeljnim protestima, obnovljenom izolacijom i produbljivanjem ekonomskih problema. Hemedti je zastao iza plana za novu tranziciju, izvlačeći tenzije sa Burhanom na površinu. Hemedti ima ogromno bogatstvo koje potiče od izvoza zlata iz ilegalnih rudnika i komanduje desetinama hiljada veterana prekaljenih u borbi. Dugo je nezadovoljan sa svojom pozuicijom zvaničnog zamenika u vladajućem savetu Sudana.


Gde su greške?

Centralni uzrok tenzija od ustanka je zahtev civila za nadzorom vojske i integracijom RSF-a u regularne oružane snage. Civili su takođe pozvali na predaju unosnih vojnih poseda u poljoprivredi, trgovini i drugim industrijama, što je ključni izvor moći za vojsku koja je često prepuštala vojnu akciju regionalnim milicijama.

Još jedna sporna tačka je traženje pravde zbog optužbi za ratne zločine vojske i njenih saveznika u sukobu u Darfuru iz 2003. Međunarodni krivični sud traži suđenje Baširu i drugim osumnjičenim Sudanima.


 

(c) 2023, MONDO

14 views

コメント


Featured Review
Tag Cloud
bottom of page