top of page
  • HINA

Dodik hvalio Karadžića


Foto: Dejan Rakita/PIXSELL


ČELNIK bosanskih Srba Milorad Dodik danas je hvalio osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića, odbacujući istodobno kritike zbog pokušaja utjecaja na rad Ustavnog suda BiH.

Komentirajući ocjene člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića da Narodna skupština Republike Srpske pozivanjem na rušenje Ustavnog suda BiH kreće opasnim putem, Dodik je kazao kako ga te tvrdnje ne zanimaju.

Parlament RS-a jučer je pozvao srpskog suca u Ustavnom sudu BiH Zlatka Kneževića da podnese ostavku ne bi li na taj način delegitimirali odluke koje taj sud bude donosio.

Bećirović je u posebnoj izjavi upozorio kako to "predstavlja nesagledivo opasan pokušaj kopiranja antiustavnih metoda koje je 1992. godine primijenio pravomoćno presuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić".

Karadžića je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) osudio na doživotni zatvor nakon što ga je proglasio krivim za ratne zločine počinjene u BiH, uključujući opsadu Sarajeva i genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.

"Radovan Karadžić je daleko bolji čovjek nego taj Bećirović", kazao je danas Dodik novinarima u Banjoj Luci, komentirajući stajalište člana Predsjedništva BiH. Ustavni sud: Ovo je u potpunosti neprihvatljivo

Ustavni sud BiH danas se oglasio izjavom u kojoj je istaknuto kako vlasti u RS-u predvođene Dodikom pokušavaju izvršiti nedopustiv politički pritisak na taj sud i njegove suce.

"Nema osnove ni u jednoj odredbi Ustava Bosne i Hercegovine, pa ni entiteta, ni bilo kojeg zakona u BiH, koja omogućava zakonodavnim tijelima entiteta da se upliću u rad i ovlasti Ustavnog suda BiH, uključujući i opoziv sudaca Ustavnog suda", stoji u priopćenju.

Ustavni sud također navodi kako je sudac Zlatko Knežević, čiju ostavku traže iz RS-a, trenutačno na bolovanju. Dodaje se kako ga sud u cijelosti podupire u ovim za njega teškim izazovima i pritiscima kojima je neutemeljeno izložen.

"Ovdje se nesporno radi o svojevrsnom političkom utjecaju i pritisku na člana Ustavnog suda, što je u potpunosti neprihvatljivo i protivno ustavu BiH i njegovim načelima", stoji u izjavi Ustavnog suda BiH.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?


 

(c) 2023, Index. hr

https://www.index.hr/vijesti/clanak/dodik-hvalio-karadzica/2458687.aspx

Featured Review
Tag Cloud
bottom of page