top of page
  • Beta

Dodik o Šmitu: On je lažov i prevarant


Milorad Dodik [FoNet | Aleksandar Barda]

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit „lažov i prevarant“.


„Reći da je 9. januar nastao na žrtvama može samo prevarant i lažov kakav je Kristijan Šmit. Ali 1. mart, koji sa muslimanima slavi gotovo sav diplomatski kor, dan je kada je u ime islamske države ubijen nedužni svat, Srbin u srcu Sarajeva, to je, gospodine Šmit, praznik zločina i početka krvoprolića“, napisao je Dodik na Tviteru.


U Republici Srpskoj se 9. januara proslavlja kao Dan Republike uprkos odluci Ustavnog suda BiH koji je osporio obeležavanje tog datuma kao Dana RS.


Šmit je sinoć za regionalnu N1 televiziju izjavio da je 9. januar „praktično nastao na žrtvama, teretu koji nose žrtve Srebrenice“.


„Ne mogu dopustiti da se to dogadja. On je predsednik RS, nije predsjednik Srba već multietničkog entiteta u BiH. U njemu su i Bošnjaci i Hrvati“, naveo je on.


Šmit je najavio da će medjunarodna zajednica u BiH u narednom vremenu „pokrenuti odradjene stvari, za ljude koji su trpeli od 1991. do 1995. godine“.


„Imam neke stvari već u glavi po tom pitanju, nećemo popuštati“, kazao je on.


Skupština srpskog naroda u BiH, u kojoj su bili srpski poslanici izabrani na prvim višestranačkim izborima u BiH, 9. januara 1992. u Sarajevu doneli su deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine. Kasnije je ona preimenovana u Republiku Srpsku.

 

(c) 2023, Danas

Comments


Featured Review
Tag Cloud
bottom of page