top of page

Dvojac oslobođen za ratni zločin u Sibinju: Teretili su ih da su pucali na pet civila i ubili četiri

Đuru Bajlovića teretili su da je Vladi Duiću i pokojnom Radi Mišljenoviću dao zapovijed da pucaju na civile. Pokojni Mišljenović je prije smrti članu obitelji priznao da je počinio ratni zločin.


Tomislav Miletic/PIXSELL

Đuro Bajlović i Vlado Daić na Županijskom su sudu u Zagrebu u petak nepravomoćno oslobođeni optužbe za ratni zločin iz 1991. u Sibiću kraj Gline.


Teretili su ih da su točno neutvrđenog dana početkom listopada 1991. godine tijekom napada JNA i Teritorijalne obrane te srpskih paravojnih formacija na hrvatska sela Glinskog područja u sklopu vojne akcije Kupa počinili ratni zločin nad civilima.


Bajlovića se teretilo da je, kao komandir voda čete Luščani Odreda TO Banski Grabovac nakon što su pripadnici njihova voda ušli u selo Sibić i po njegovoj zapovijedi pretražili kuće i druge objekte te na jednom mjestu okupili pet civila, protivno odredbama Ženevske konvencije zapovijedio Vladi Daiću i pokojnom Radi Mišljenoviću da ubiju civile.


Njih su dvojica, tvrdi se u optužnici, iz svog osobnog naoružanja, pucali u civile te usmrtili njih četvero dok je peti slučajno preživio.


Na sudu nije dokazano niti su ispitani svjedoci iskazivali da bi Daić pucao u civile, kao ni da bi Bajlović tako nešto naredio. Neki od svjedoka spominjali su da su čuli samo jedan rafal. Pokojni Mišljenović, doznajemo, je prije smrti priznao članu obitelji da je on pucao u civile, dok su Daić i Bajlović, saslušani o optužbama u Beogradu, negirali krivnju.

 

(c) 2022, 24Sata

8 views

Comments


Featured Review
Tag Cloud
bottom of page