top of page

Fond za optuženog francuskog policajca: ‘Poruka je – ubijte Arape i postat ćete milioneri’

Fond namijenjen francuskom policajcu, koji je ubio tinejdžera sjevernoafričkog porijekla i izazvao velike nemire, dostigao je skoro milion eura.Mladićeva smrt obnovila je rasprave o dugoj i problematičnoj historiji Francuske sa njenim etničkim manjinama (Reuters)


Fond namijenjen francuskom policajcu koji ubio tinejdžera tokom zaustavljanja u saobraćaju raste, što je izazvalo bijes među političarima i aktivistima.

Fond je pokrenuo Jean Messiha, bivši savjetnik francuske krajnje desničarske političarke Marine Le Pen, a do trenutka pisanja teksta na platformi GoFundMe prikupljeno je 963.000 eura. Dana 27. juna, optuženi policajac snimljen je kako puca u automobil u kojem je bio Nahel M, 17-godišnjak sjevernoafričkog porijekla.

Metak je ubio tinejdžera i uzrokovao bijes i višednevne nemire širom Francuske.

‘Generator nereda’ Nahelovu baku, Nadiju, nedavno su pitali o kampanji finansiranja, a ona je odgovorila: “Srce me boli“. Mladićeva smrt obnovila je rasprave o dugoj i problematičnoj historiji Francuske sa njenim etničkim manjinama i optužbama za policijsku brutalnost.

Centristički i ljevičarski političari osudili su potez Messihe.

Eric Bothorel iz stranke En Marche predsjednika Emmanuela Macrona, napisao je na Twitteru: “Jean Messiha rasplamsava vatru. To je generator nereda. Fond od nekoliko stotina hiljada eura za policajca optuženog za ubistvo mladog Nahela nepristojan je i skandalozan“.

Olivier Faure, čelnik Socijalističke stranke, pozvao je GoFundMe da prekine prikupljanje sredstava. “Sudjelujete u podršci policajcu optuženom za namjerno ubistvo. Zatvorite!” Neki su prozvali plaformu koja još prikuplja donacije licemjernom. U 2019. brzo je zatvoren fond za bivšeg boksera koji je udario nekoliko policajaca tokom antivladinih demonstracija “žutih prsluka”.

Francuska svake večeri raspoređuje 45.000 policajaca na ulice kako bi gušili nemire u gradovima (Reuters)Ljevičarski političar David Guiraud napisao je na Twitteru: “Pretpostavljena poruka je ubijte Arape i postat ćete milioneri, a vlada gleda kako ovaj horor prolazi, a da ništa ne kaže, dok je u dva dana zatvorila fond ‘žutih prsluka’ za onoga ko je udario policajca. Odvratno.


“Francuska aktivistička grupa „Sleeping Giants“ objavila je na Twitteru da “samo postojanje” fonda “potpiruje osjećaj nepravde i produbljuje napetosti”.

Zbog nereda, koji često uključuju vandalizam i sukobe demonstranata sa policijom, Francuska svake večeri raspoređuje 45.000 policajaca na ulice kako bi gušili nemire u gradovima poput Pariza, Strasbourga, Marseillea i Nice.

‘Kažem im da prestanu’ U ponedjeljak su počele i demonstracije protiv nereda, tokom kojih je također zabilježeno nasilje i pljačke.

Pod nazivom “mobilizacijom građana za povratak republikanskom poretku”, skupovi protiv nereda uslijedili su nakon što je zapaljeni automobil udario u kuću gradonačelnika pariskog predgrađa. Manje od 160 ljudi uhapšeno je u nedjelju navečer, što je pad u odnosu na 700 noć prije i puno manje od 1.300 uhapšenih u petak navečer.

Nadia je za BFM TV rekla da su izgrednici koristili smrt njenog unuka kao izgovor za izazivanje haosa. “Kažem im da prestanu. Majke su te koje se voze autobusima, majke su te koje hodaju napolju. Trebali bismo smiriti stvari. Ne želimo da uništavaju“, rekla je. “Nahel je mrtav i to je sve.”


 

(c) 2023, Al Jazeera Balkans

Comments


Featured Review
Tag Cloud
bottom of page