top of page
  • HINA

Hrvatska je podržala članstvo Kosova u Vijeću Europe


Ilustracija: Shutterstock


HRVATSKA je danas podržala članstvo Kosova u Vijeću Europe (VE) na sastanku na kojem je Kosovo dobilo zeleno svjetlo za nastavak integracije u tu europsku organizaciju. Odbor ministara VE-a je s 33 glasa za, sedam protiv i pet suzdržanih podržao kosovsku aplikaciju i uputio je na glasanje u Parlamentarnu skupštinu te glavne europske organizacije za zaštitu ljudskih prava.


"Mi smo snažno podržali kosovsko članstvo u Vijeću Europe", izjavio je šef hrvatske diplomacije novinarima. Na pitanje o srpskom bojkotu izbora na sjeveru Kosova, Grlić Radman je kazao kako su izbori "održani sukladno ustavu" i da su "legitimni".


"Bojkot nije dobro rješenje, nije dobar model. Ne pridonosi nikakvom rješenju ovog pitanja", dodao je.

Grlić Radman: Iz Sudana evakuirani svi Hrvati koji su to htjeli osim jednog

Grlić Radman, koji je sudjelovao na sastanku ministara vanjskih poslova EU, izjavio je da se razgovaralo o situaciji u Ukrajini, Sudanu, uključujući evakuaciju državljana EU, migrantskoj krizi u Tunisu i o Moldaviji, kojoj će EU pomoći u borbi protiv kibernetičkih napada.


Ministri su razgovarali s ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom i "ponovno osudili rusku agresiju i tražili one instrumente, načine kojima će naša osuda biti još restriktivnija", rekao je Grlić Radman.


Dodao je da su iz Sudana od ukupno stotinjak hrvatskih državljana evakuirani "svi koji su htjeli", uz iznimku jedne osobe za koju misli da je još uvijek na putu.


Grlić Radman je zahvalio na pomoći Europskoj službi za vanjsko djelovanje, švedskom predsjedništvu, europskim veleposlanstvima (francuskom, grčkom itd.) te onima izvan EU, poput veleposlanstva Saudijske Arabije.


Što se tiče Tunisa, Grlić Radman je kazao da se situacija u toj zemlji pogoršava i da postoji zabrinutost od novog migrantskog vala.


 

(c) 2023, Index.fr

https://www.index.hr/vijesti/clanak/hrvatska-je-podrzala-clanstvo-kosova-u-vijecu-europe/2457840.aspx1 view
Featured Review
Tag Cloud
bottom of page