top of page
  • N1

“Jedno dijete je ubijeno svakih 15 minuta u izraelskim bombardovanjima Gaze”

Jedno dijete je ubijeno svakih 15 minuta u izraelskim bombardovanjima Gaze, prema palestinskoj nevladinoj organizaciji, koja je također naglasila štetu koju je trenutni rat nanio djeci koja su preživjela, javlja Al Jazeera.REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa


"Svjedoci smo genocida u realnom vremenu”, rekao je glasnogovornik organizacije.

Najmanje 14 djece navodno je također među 1.400 izraelskih žrtava napada Hamasa 7. oktobra. Oko 200 ljudi koje je Hamas zarobio uključuje i djecu. Izrael nije objavio podatke o demografiji svih ubijenih u tom napadu.


Danas je UNICEF osudio “zapanjujući” broj žrtava djece u Gazi koji se sada popeo na skoro 3.000.

Situacija u Pojasu Gaze sve je veća mrlja na našoj kolektivnoj savjesti. Stopa smrtnosti i povreda djece jednostavno je zapanjujuća”, rekla je Adele Khodr, regionalna direktorica UNICEF-a za Bliski istok i Sjevernu Afriku.


Još strašnija je činjenica da će dnevni broj mrtvih nastaviti rasti ako se tenzije ne smanje i ako se ne dozvoli humanitarna pomoć, uključujući hranu, vodu, medicinske potrepštine i gorivo”, dodala je.


Da li su djeca zakonski zaštićena u ratovima?

Da, tako bi trebalo da bude. Međunarodno prihvaćena pravila oružanih sukoba donesena su pod Ženevskim konvencijama 1949. godine, u kojima se navodi da djeca moraju biti zaštićena i prema njima se postupa humano.


Izrael je ratificirao konvencije 1951. godine, samo nekoliko godina nakon što je milion i po jevrejske djece ubijeno u Evropi tokom Holokausta. Ali Izrael ne priznaje 4. Ženevsku konvenciju, koja štiti civile koji se bore protiv okupacije, jer Palestinu ne smatra okupiranom zemljom.


Nesrazmjernu upotrebu vojne moći u Gazi Izrael najavljuje kao legitimno sredstvo za uništenje Hamasa. Tako da ta zemlja smatra da se smrtni slučajevi civila u napadima, uključujući djecu, ne kvalificiraju kao ratni zločini.


Kakav uticaj rat ima na djecu?

Roditelji, poput Esre Abu Ghazzah, pokušavaju pronaći načine da smire svoju djecu od bombardovanja i razaranja oko njih. 30-godišnja majka rekla je za Al Jazeeru da su njena djeca, stara osam i dvije godine, počela povraćati nakon zračnih napada, a također mokre u krevet. Obje reakcije su uslijed pojačanog straha.

Djeca Abu Ghazzah su među 95 posto palestinske djece u Gazi koja žive s psihološkim posljedicama rata.


Istraživački rad koji je napisao palestinski psiholog dr. Iman Farajallah otkrio je da djeca koja prežive ratove ne izlaze neozlijeđena i mogu platiti visoku cijenu psihološki, emocionalno i u ponašanju.

Neka od ove djece pokazuju nemir, nazadovanje ili nasilno ponašanje.


Za Samah Jabr, 35-godišnju majku četvero djece iz grada Gaze, glavna briga je njen najstariji sin, Qusay, koji ima 13 godina. Za Al Jazeeru je rekla: “Vrlo je uznemiren i ovih dana je mnogo agresivan. On skače na bilo koji zvuk. Ne može podnijeti da neko govori glasno, čak i ako se šali. Pokušavam da mu kažem da će se ovaj rat završiti.”

Drugi možda ne žele da napuste svoje majke iz vida, objašnjava Farajallah.

Neće čak ni izaći iz sobe da odu u kupatilo ili kuhinju bez majki, a ovdje govorim o tinejdžerima”, ispričala je ona.

Kako su škole pogođene?

Kampanjom nemilosrdnog bombardovanja obrazovanje je ponovo stavljeno na čekanje, jer se škole pretvaraju u improvizovana skloništa, a preživljavanje postaje jedina lekcija.

Ujedinjeni narodi sada sklanjaju oko 400.000 raseljenih stanovnika Gaze u svojim školama i drugim objektima, ali UN-ova agencija za palestinske izbjeglice, UNRWA, koja vodi 278 škola u Gazi, saopštila je da je određeni dio škola pretrpjelo štetu od izraelskog bombardiranja.


Fondacija Obrazovanje iznad svega (EAA), koja obezbjeđuje stipendije Palestincima kojima su potrebne u svojoj školi al-Fakhoora u Gazi, uništena je prošle sedmice. EAA je objavila saopćenje u kojem se navodi da su “kolektivne kazne, odmazde i napadi na civile i civilnu infrastrukturu teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, a ako su namjerna, to su ratni zločini”.


Kako nedostatak hrane i vode utiče na djecu?

Potpuna izraelska blokada Gaze značila je da hrana ili voda ne mogu ući na teritoriju, ali su izraelske vlasti rekle da su prošle sedmice obnovile opskrbu vodom južne Gaze. Palestinci su naveli da se kriza nedostatka vode nastavlja, s obzirom da nema struje za rad pumpi.

S obzirom da hrana i voda brzo ponestaju, stanovnici Gaze daju prioritet svim malim zalihama vode koje imaju za svoju djecu.

Djeca su više izložena riziku od dehidracije, a pothranjenost može dodatno ubrzati posljedice nedostatka vode.

Nutricionist sa sjedištem u Jerusalemu iz Svjetskog programa za hranu (WFP) također je rekao za Al Jazeeru da nečista voda može dovesti do toga da djeca budu suočena s visokim rizikom od bolesti dijareje, koje su najčešći uzrok dehidracije i globalno vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od pet godina.


Nedostatak hrane u najboljem slučaju utiče na kognitivne funkcije i nivoe energije, a u najgorem može dovesti do gladovanja i smrti.


Koje su dugoročne posljedice?

Za one koji ne umru u ovom ratu, morat će naučiti kako preživjeti bez ostalih članova svoje porodice, objasnio je Ghassan Abu-Sitta, britanski palestinski hirurg koji radi sa Medicinskom pomoći za Palestince u Gazi. On je ovaj rat nazvao “ratom protiv djece”.

Posljedice ovog rata neće utjecati samo na žrtve koje smo izgubili, od kojih su neke još uvijek zarobljene pod ruševinama svojih domova… već će psihološki utjecaj na nas civile i našu djecu biti katastrofalan“, izjavio je Mohammad Abu Rukbeh, viši terenski istraživač u DCIP-u.

Kako se bombardovanje nastavlja, a granice ostaju zatvorene, međunarodne humanitarne organizacije, uključujući Save the Children, pozvale su na hitan prekid vatre.

Trenutni prekid vatre i humanitarni pristup glavni su prioriteti koji će omogućiti prijeko potrebnu pomoć djeci i porodicama u Gazi. Dijete je dijete. Djeca svuda moraju biti zaštićena u svakom trenutku i nikada ne smiju biti napadnuta”, naveli su iz UNICEF-a. 

(c) 2023, N1

Comments


Featured Review
Tag Cloud
bottom of page