top of page
  • Hina

Nastavljen sukob na sjeveru Etiopije nakon 5 mjeseci primirja

BORBE su se danas ponovno vodile na sjeveru Etiopije, na području uz granicu s pokrajinom Tigrajom, između tigrajskih pobunjenika i savezne vlade koji se međusobno optužuju za prekid petomjesečnog primirja.


[EPA]


UN-ov glavni tajnik Antonio Guterres rekao je da je zaprepašten i tužan zbog nastavka sukoba i pozvao je odlučno na trenutni prekid neprijateljstva i na obnovu mirovnih pregovora između vlade i pobunjenika, dok su se i Sjedinjene Države zauzele za trajno i bezuvjetno primirje.


Afrička unija, čije je sjedište u Addis Abebi i koja mjesecima pokušava dovesti sukobljene strane za pregovarački stol, pozvala je na deeskalaciju i ponovno istaknula svoju opredijeljenost za suradnju sa stranama radi pružanja potpore dogovornom političkom procesu u interesu zemlje.


Etiopijska vlada pozvala međunarodnu zajednicu da pritisne pobunjenike

Danas ujutro pobunjeničke vlasti Tigraja optužile su etiopsku saveznu vladu da vodi ofenzivu velikih razmjera na njihove položaje.


"Etiopske savezne snage su počele ofenzivu jutros rano oko 5 sati, branimo naše položaje", rekao je za AFP glasnogovornik tigrajskih pobunjenika Getachew Reda.


"Zanemarivši mnoge mirovne prijedloge etiopske vlade, tigrajske snage su danas počele napad u pet sati i prekinule primirje", uzvraća vlada u priopćenju, pozivajući međunarodnu zajednicu da pritisne pobunjenike.


Ovo područje je uglavnom odsječeno od ostatka zemlje i nije moguće neovisno provjeriti informacije koje dolaze od dviju strana.


Ovo je prvi veći sukob nakon primirja postignutog krajem ožujka koji se uglavnom poštovao i omogućio postupni nastavak dolaska humanitarne pomoći u ovu pokrajinu koja je na rubu gladi.

 

(c) 2022, Index HR

3 views
Featured Review
Tag Cloud
bottom of page