top of page
  • S.M.

Neki Ukrajinci prvi put slave Božić na današnji dan: Ne možemo više biti dio ruskog svijeta

Ukrajinci obično slave Božić 7. januara, kao i Rusi. Ali ne ove godine, ili barem ne svi. Neki pravoslavni Ukrajinci odlučili su da slave Božić 25. decembra, kao i mnogi hrišćani širom svijeta. Da, to ima veze sa ratom, i da, oni imaju blagoslov svoje lokalne crkve.


Klix ba


Ideja o obilježavanju Isusovog rođenja u decembru donedavno se smatrala radikalnom u Ukrajini, ali je ruska invazija promijenila mnoga srca i umove.

Odabir datuma ima jasan politički i vjerski prizvuk u naciji sa rivalskim pravoslavnim crkvama i gdje male izmjene rituala mogu imati snažno značenje u kulturnom ratu koji teče paralelno s razmjenom vatre na frontu.


Za neke ljude, promjena datuma predstavlja odvajanje od Rusije, njene kulture i religije. Ljudi u selu na periferiji Kijeva nedavno su glasali za promjenu datuma obilježavanja Božića.


"Ono što je počelo 24. februara, invazija u punom obimu, je buđenje i razumijevanje da više ne možemo biti dio ruskog svijeta", rekla je Olena Paliy, 33-godišnja stanovnica Bobrytsia. Ruska pravoslavna crkva, koja tvrdi da ima suverenitet nad pravoslavljem u Ukrajini, i neke druge istočne pravoslavne crkve i dalje koriste stari julijanski kalendar. Božić pada 13 dana kasnije po tom kalendaru, odnosno 7. januara, nego po gregorijanskom kalendaru koji koristi većina crkava i sekularnih grupa.


Sinod Ukrajinske pravoslavne crkve donio je u oktobru dekret da rektori lokalnih crkava mogu da biraju datum zajedno sa svojim zajednicama, rekavši da je odluka usljedila nakon višegodišnjih diskusija, ali i da je rezultat ratnih okolnosti.


U Bobrytsia, neki pripadnici vjere promovirali su promjenu unutar lokalne crkve, koja je nedavno prešla u dio Pravoslavne crkve Ukrajine, bez veza s Rusijom. Kada se glasalo prošle sedmice, 200 od 204 osobe reklo je da usvajaju 25. decembar kao novi dan za proslavu Božića.


"Ovo je veliki korak jer nikada u našoj historiji nismo imali iste datume proslave Božića u Ukrajini sa cijelim kršćanskim svijetom. Sve vrijeme smo bili razdvojeni", rekao je Roman Ivanenko, lokalni zvaničnik u Bobritsiji i jedan od promotera promjene. Prebacivanjem, rekao je, oni "razbijaju ovu vezu" sa Rusima.


Kao i u cijeloj Kijevskoj regiji, nedjeljno jutro u Bobritsiji počelo je zvukom sirena, ali to nije spriječilo ljude da se okupe u crkvi kako bi prisustvovali božićnoj misi 25. decembra po prvi put. Na kraju, nije bilo prijavljenih napada u glavnom gradu.


"Nijedan neprijatelj ne može oduzeti praznik jer se praznik rađa u duši", rekao je velečasni Rostislav Korčak u svojoj propovijedi, tokom koje je više koristio riječi "rat", "vojnici" i "zlo" nego "Isus Hrist." Anna Nezenko, 65, prisustvovala je crkvi u Bobritsiji na svaki Božić otkako je inaugurisana 2000. godine, iako uvijek 7. januara. Rekla je da se nije osjećala čudno u nedjelju. "Najvažnije je da se Bog rodi u srcu", rekla je.


Vaseljenski patrijarh Vartolomej dao je 2019. godine potpunu nezavisnost, odnosno autokefalnost, Pravoslavnoj crkvi Ukrajine. Ukrajinci koji su se zalagali za priznavanje nacionalne crkve istovremeno s političkom nezavisnošću Ukrajine od bivšeg Sovjetskog Saveza dugo su tražili takvo odobrenje. Ruska pravoslavna crkva i njen lider, patrijarh Kiril, žestoko su protestovali zbog tog poteza, rekavši da Ukrajina nije pod jurisdikcijom Vartolomeja.


 

(c) 2022, Klix ba

コメント


Featured Review
Tag Cloud
bottom of page