top of page

Od početka sukoba u Sudanu stotine djece umrlo od gladi

Najmanje 31.000 djece u ratom zahvaćenoj afričkoj zemlji nema pristup liječenju neuhranjenosti i povezanih bolesti, tvrdi organizacija Save the Children.Mnogi Sudanci žive bez vode i struje, a zdravstveni sistem zemlje je skoro nefunkcionalan [Reuters]

Približno 500 djece umrlo je od gladi u Sudanu od početka sukoba u toj zemlji u aprilu, podaci su međunarodne organizacije Save the Children.

U saopćenju se navodi da je organizacija bila prinuđena zatvoriti 57 svojih centara u Sudanu te da sada najmanje 31.000 djece nema pristup liječenju neuhranjenosti i povezanih bolesti. Od maja do jula ove godine najmanje 316 djece, uglavnom mlađe od pet godina, umrlo je od neuhranjenosti i povezanih bolesti u provinciji Bijeli Nil, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Više od 2.400 djece je primljeno u bolnice u posljednjih osam mjeseci s teškim oblikom akutne pothranjenosti, najsmrtonosnijim oblikom te bolesti. Zalihe na kritično niskom nivou

Više od 20 djece od gladi je umrlo u državnom sirotištu u Khartoumu u prvih šest sedmica sukoba.

Humanitarna organizacija je upozorila da su zalihe hrane za liječenje neuhranjenosti na kritično niskom nivou u Sudanu.

Sukob vojske i paravojnih snaga u Sudanu eskalirao je 15. aprila.

Mnogi Sudanci žive bez vode i struje, a zdravstveni sistem zemlje je skoro nefunkcionalan. Prema procjeni Ujedinjenih naroda, od početka sukoba nastradalo je najmanje 4.000 ljudi, ali aktivisti i ljekari na terenu smatraju da je broj značajno viši.

Više od 4,4 miliona ljudi je pobjeglo iz zemlje ili je interno raseljeno.

 

(c) 2023, Al Jazeera BalkansCommenti


Featured Review
Tag Cloud
bottom of page