top of page
  • Klix

OHR reagovao na Milanovićevo negiranje genocida u Srebrenici: Činjenice su jasne


[Klix]


Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je tokom sastanka učesnika procesa Brdo - Brijuni u Sloveniji rekao da se u Srebrenici nije desio genocid. Takva izjava je opravdano iznjedrila negativne reakcije, a o svemu se oglasio i Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.


Bivši visoki predstavnik Valentin Inzko je na kraju mandata donio izmjene zakona kojim se zabranjuje negiranje genocida u BiH. Da je to nedopustivo, još jednom su ponovili iz OHR-a.


"U vezi s nedavnim napisima iz medija o navodnim izjavama datim tokom samita procesa Brdo-Brijuni u Sloveniji, visoki predstavnik ponavlja da su činjenice u vezi sa Srebrenicom jasne i dobro utvrđene", napisali su oni.


Inače, navode o tome da je na sastanku Milanović negirao genocid potvrdili su i iz kabineta Šefika Džaferovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koji je bio na sastanku. Nekoliko dana kasnije, Milanović je još jednom potvrdio svoj stav i relativizirao genocid u Srebrenici.


Iz OHR-a su o tome vrlo jasni: "O zločinu genocida u Srebrenici presude su donijeli i međunarodni i domaći sudovi".


"Visoki predstavnik je duboko uvjeren da je otvoreno sagledavanje i suočavanje sa zločinima iz prošlosti apsolutno neophodno kako bi se izgradio ambijent za pomirenje i osigurala puna odgovornost pojedinaca kroz sistem krivičnog pravosuđa", naveli su oni.


 

(c) 2022, Klix

Comments


Featured Review
Tag Cloud
bottom of page