top of page

Opasnost od mogućeg sukoba na Kosovu još nije otklonjena

Evropski i američki posrednici su u novoj diplomatskoj ofanzivi, NATO pregrupiše jedinice, Kurti i Vučić ne popuštaju, a mnogi Albanci, Srbi i ostali – bježe.


Evropljani i Amerikanci ne odustaju od namjere da po svaku cijenu Beograd i Prištinu odgovore od pomisli kako bi se otvorena pitanja mogla rješavati u nekakvom oružanom sukobu, piše autor [Reuters]


Ni poslije susreta sa Albinom Kurtijem i evropskim i NATO zvaničnicima u Briselu, i pored najvanrednijeg od svih vanrednih obraćanja naciji Aleksandra Vučića kojima se više i ne zna broja, predsjednik Srbije nije mogao precizirati šta će se poslije 1. septembra događati na Kosovu. Gotovo da je parafrazirao generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga koji je izjavio da će nešto manje od 4.000 vojnika KFOR-a sigurno intervenirati kako bi spriječili mogućnost bilo kakvih novih sukoba.


Vučić je u Beogradu rekao kako će Srbija sigurno preduzeti sve mjere, ukoliko to ne uredi KFOR, kako ne bi došlo do još jednog progona i pogroma nad srpskim stanovništvom. Istina, uz objašnjenje da će se traganje za kompromisom sa prištinskom stranom nastaviti.


U Briselu nedavno nije ništa dogovoreno, ali Evropljani i Amerikanci ne odustaju od namjere da po svaku cijenu Beograd i Prištinu odgovore od pomisli kako bi se otvorena pitanja mogla rješavati u nekakvom oružanom sukobu.


Shuttle diplomatija Lajčaka i Escobara

Slične poglede sa Vučićem, glede otklanjanja mogućnosti repriziranja događaja od 31. jula, kada su se Srbi sa Kosova podizanjem barikada na putevima suprotstavili primjeni odluke vlade Albina Kurtija o preregistraciji vozila i ulazno-izlaznim dokumentima za građane Srbije i sjevernog dijela Kosova, poslije neuspjelih pregovora u Briselu sada dijele i posrednici iz Evrope i SAD-a.


Ovi drugi možda čak i više, koji u slučaju da to bude neophodno najavljuju i mogući dolazak na Balkan državnog sekretara SAD-a Antonyja Blinkena.


U međuvremenu dok američki ambasador u Beogradu Christopher Hill sve češće na Andrićevom vijencu razgovara sa predsjednikom Srbije, prije svega o Kosovu, evropski posrednik u dijalogu i američki izaslanik za regiju Miroslav Lajčak i Gabriel Escobar vode pravu malu shuttlediplomatiju posjećujući čas Prištinu, čas Beograd, nastojeći po svaku cijenu postići barem dogovor o tom nazgled samo tehničkom pitanju izdavanja automobilskih tabli i ličnih karata. Iz krugova bliskih pregovaračima saznaje se kako bi u slučaju nepostizanja bilo kakvog suštinskog dogovora odnosno kompromisa, Priština mogla obećati novo odlaganje pomenute odluke vlade, ovaj put na tri mjeseca.


Došao sam da nastavim tamo gdje smo stali, izjavio je Miroslav Lajčak u intervju BBC-ju uz ocjenu da sastanak Vučića i Kurtija u Briselu “nije bio uzaludan”. On je ustvrdio da ima razloga da na sastanak gleda pozitivno “jer su dvije strane prvi put razgovarale o konačnom cilju: sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji odnosa”.


Posrednički dvojac, Escobar i Lajčak, već je razgovarao i sa Kurtijem i sa predsjednicom Vjosom Osmani, koja nije iz stranke kosovskog premijera, te sa kosovskom opozicijom i na kraju sa Srpskom listom koja je već najavila povlačenje Srba iz svih institucija Kosova, Skupštine i Vlade, policije, tužilaštava, ukoliko kompromis ne bude postignut. Sa uvjeravanjem da Priština ne želi eskalaciju doputovali su u Beograd.

 

(c) 2022, Al Jazeera Balkan

8 views

Comments


Featured Review
Tag Cloud
bottom of page