top of page

Osam migranata se utopilo u vodama Tunisa

Najmanje osam migranata poginulo je, a 15 se smatra nestalima nakon što je u vodama Tunisa potonuo čamac kojim su preko Mediteranskog mora isplovili prema Italiji.

Broj migranata koji su se utopili ili su nestali na Mediteranu u prvoj polovici 2022. porastao je na 1.200 osoba [Reuters]

Najmanje osam migranata poginulo je, a 15 se smatra nestalima nakon što je u četvrtak u vodama Tunisa potonuo čamac kojim su preko Mediteranskog mora isplovili prema Italiji, javio je državni radio Monastir.


Obalne straže spasile su 14 migranata sa prenapučenog čamca, koji je potonuo blizu Šebe, u pokrajini Mahdiji, prenosi Hina.


Pripadnik sigurnosnih snaga rekao je da su Tunižani bili većina migranata na čamcu koji je isplovio ove sedmice iz pokrajine Sfax.


Opasno putovanje preko Mediterana

Ta lokacija postala je glavno ishodište odakle ljudi u bijegu od siromaštva u Africi i sa Bliskog istoka kreću put Evrope.


Broj migranata koji su se utopili ili su nestali na Mediteranu u prvoj polovici 2022. godine porastao je na 1.200 osoba, procijenio je Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) u augustu.


Od 2015. godine na Mediteranu i Atlantiku smrtno je stradalo ili nestalo više od 21.000 osoba u pokušaju da stignu do Evrope, piše na stranicama Vijeća Evropske unije.

 

(c) 2022, Al Jazeera Balkans

7 views

Comments


Featured Review
Tag Cloud
bottom of page