top of page

Podignuta optužnica protiv Milete Stojanovića zbog ratnih zločina nad Bošnjacima kod Rajlovca


[I. Š. | Klix.ba]

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Milete Stojanovića zbog ratnih zločina iz 1992. godine počinjenih u Rajlovcu kod Sarajeva.

Stojanović se tereti da je za vrijeme rata u BiH, sredinom 1992. godine u svojstvu komandira auto- voda Prve Lake rajlovačke brigade VRS, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On se tereti da je u svojstvu zapovjednika i upravnika zatočeničkog objekta koji se nalazio u dva hangara-cisterne za naftu na području Rajlovca, imao kontrolu nad stražarima u objektu i sudjelovao u nezakonitom zatvaranju oko 150 civila bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Ahatovići, Dobroševići i Bojnik.

Njih 150 je potom držano u nečovječnim uvjetima, podvrgnuti nečovječnom postupanju i raznim oblicima teškog fizičkog i psihičkog zlostavljanja, pa je od posljedica teškog zlostavljanja jedan zatočenik preminuo, a jedan zatočenik je odveden i teško pretučen u blizini objekta, podlegao povredama, a njegovo tijelo odveženo na nepoznatu lokaciju i do danas nije pronađeno.

Potom, Stojanović se tereti da je 12. juna 1992. godine naredio i omogućio odvođenje zatočenika na prinudne radove na borbenim linijama VRS u Žunovnici, gdje su zatvorenici bili izloženi smrtnoj opasnosti uslijed borbenih dejstava, gdje je od eksplozija granata u njihovoj blizini, jedan zatočenik smrtno stradao a više ih teže i lakše ranjeno.


Optuženi se tereti za kazneno djelo-ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

 

(c) 2022, Klix.ba

Comments


Featured Review
Tag Cloud
bottom of page