top of page

Putin dodijelio Dodiku Orden Aleksandra Nevskog

Dodik je odlikovan za “veliki doprinos razvitku saradnje Rusije i BiH i jačanju partnerstva s Republikom Srpskom”.


Ruski predsjednik Vladimir Putin nagradio je odlikovanjem čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika (Reuters)


Ruski predsjednik Vladimir Putin nagradio je odlikovanjem čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika, izvjestili su u utorak ruski mediji pozivajući se na saopćenja iz Kremlja, prenosi Hina. Televizijska mreža Russia Today (RT) Balkan, čije je emitiranje zabranjeno u državama Evropske unije, izvijestila je kako je Dodiku dodijeljen Orden Aleksandra Nevskog za “veliki doprinos razvitku saradnje Rusije i BiH i jačanju partnerstva s Republikom Srpskom”. Ranije je Putin takva odlikovanja dodijelio srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću i čelnicima susjednih satelitskih država koje imaju čvrste veze s Moskvom.

Dodik je u maju boravio u Moskvi i tamo se lično sastao s Putinom u Kremlju te mu je tom prigodom uručio odlikovanje Republike Srpske koje mu je dodijeljeno 9. januara u povodu obilježavanje neustavnog dana tog bosanskohercegovačkog entiteta.

Dodik podržava rusku agresiju na Ukrajinu Od početka rata u Ukrajini Dodik otvoreno podupire rusku agresiju a tokom posljednjeg boravka u Moskvi pravdao ju je tvrdnjom kako se Rusija mora braniti od “ukrajinskog nacizma”. Dodik također blokira svaki pokušaj da se BiH formalno pridruži zapadnim sankcijama protiv Rusije. Posebni američki izaslanik za zapadni Balkan Gabriel Escobar je ranije tokom dana upozorio kako je Dodikova retorika nedvojbeno destabilizirajuća, ali da puno toga što on radi, radi samo zbog lične koristi.

“U realnosti, Rusija nema mnogo toga ponuditi evropskim zemljama. BiH je evropska zemlja a Rusija joj ne pruža nikakvu pomoć osim što daje retoričku potporu onima koji žele biti destruktivni”, kazao je Escobar za sarajevski portal Klix.


 

(c) 2023, Al Jazeera Balkans

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
Featured Review
Tag Cloud
bottom of page