top of page

SAD Sankcionirao Dužnosnike iz RS-a, Među Njima Ministar Đokić

Sankcije upućuju jasnu poruku da SAD neće tolerirati ponašanje koje je protivno Dejtonskom sporazumu, saopćilo je američko Ministarstvo finansija.

Proširen je spisak sankciniranih osoba na Zapadnom Balkanu, što uključuje ministara energetike i rudarstva bh. entiteta RS (Al Jazeera)


Američko Ministarstvo finansija proširilo je spisak sankciniranih osoba na Zapadnom Balkanu, što uključuje i ministara energetike i rudarstva bh. entiteta Republika Srpska Petara Đokića.


Đokić i drugi su među posljednje sankcionisanim osobama iz Republike Srpske, nakon što je Washington ranije sankcinisao entitetskog predsjednika Milorada Dodika i članove njegove porodice, kao i neke od njegovih najbližih saradnika, uglavnom zbog kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma odnosno ugrožavanja mira u BiH, te ilegalnih poslova.


Američke sankcije funkcionerima u RS-u i članovima njihovih porodica i saradnika uključuju, između ostalog, blokadu imovine u SAD-u, kao i zabranu poslovanja sa njima.


Uz Đokića, sankcinisan je Duško Perović, dugogodišnji šef predstavništva RS-a u Moskvi te Savo Cvijetinović, član Izvršnog odbora Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).


Prema saopćenju američkog Ministarstva finansija od četvrtka, Đokić se tereti za odgovornost ili saučesništvo u kršenju sporazuma o regionalnoj sigurnosti i miru na Zapadnom Balkanu.


Godine 2017. je sa hrvatskim ministrom zaštite životne sredine i energetike potpisao ugovor o izgradnji gasovoda od Hrvatske do Rafinerije u Bosanskom Brodu, koja je u vlasništvu ruske kompanije. Sklapanje takvog sporazuma, prema američkom ministarstvu, predstavlja prijetnju implementaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma.


‘Lobista za sastanke s Rusima’

Perovića američko ministarstvo tereti da je “odigrao ključnu ulogu” u organizaciji susreta između predsjednika RS-a Milorada Dodika i ruskih dužnosnika.


Posebno se ističe kao lobista za sastanke između Dodika i ruskog predsjednika Vladimira Putina.


Perović je, također, posredovao između vlade RS-a pod vodstvom Dodika i jednog poznatog ruskog milijardera.


Unatoč zaposlenju u vladi RS-a, Perović je istovremeno bio zaposlen u dvije firme ovog milijardera dok je pregovarao o profitabilnom poslu s vladom RS, navodi se u saopćenju Ministarstva finansija SAD-a.


‘Ilegalni transfer helikopterskih motora’

Cvijetinović se pod sankcijama našao jer je kao predstavnik kompanije BN Inžinjering “omogućio ilegalni transfer helikopterskih motora proizvedenih u Ukrajini u Rusiju preko Bosne i Hercegovine”.


Američko ministarstvo još navodi da je Cvijetinović predstavnik BN Inžinjeringa sa sjedištem u RS-u, kompanije koja je “u vlasništvu bivšeg zamjenika načelnika vojnog vazdušnog saobraćaja u Oružanim snagama Rusije i bivšeg komandanta komponente vazdušnog saobraćaja ruske vojske”.

 

(c) 2023 Al Jazeera

תגובות


Featured Review
Tag Cloud
bottom of page