top of page

U Iranu od početka godine pogubljeno više od 300 osoba


Iran pogubljuje više osuđenika nego bilo koja druga zemlja, osim Kine, prema podacima nekoliko nevladinih organizacija za ljudska prava.


Prošle godine su u Iranu pogubljene 582 osobe (AP)


Najmanje 354 osobe su obješene u Iranu tokom prve polovine 2023. godine, što je stopa pogubljenja veća za 36 posto u odnosu na 2022. godinu, saopćila je iranska nevladina organizacija Human Rights sa sjedištem u Norveškoj.

Nevladine organizacije za ljudska prava redovno optužuju iranske vlasti da koriste smrtnu kaznu kao sredstvo za gušenje protesta koji su počeli u septembru nakon smrti mlade Iranke koju je policija uhapsila zbog nepoštovanja strogog islamskog kodeksa oblačenja, prenosi agencija Beta, pozivajući se na AFP. Iranska NVO je navela da je 206 ljudi pogubljeno zbog trgovine drogom, a među pogubljenima je šest žena. Dva muškarca su obješena na javnom mjestu, a sedam egzekucija je direktno povezano sa protestima.

‘Stvaranje straha u društvu’ “Smrtna kazna se koristi za stvaranje straha u društvu i sprečavanje daljih protesta”, rekao je direktor iranske NVO Mahmood Amiry-Moghaddam.

Iran pogubljuje više osuđenika nego bilo koja druga zemlja, osim Kine, prema podacima nekoliko nevladinih organizacija za ljudska prava.

Prošle godine su u Iranu pogubljene 582 osobe.


 

(c) 2023, AL Jazeera Balkans

https://balkans.aljazeera.net/news/world/2023/7/3/u-iranu-od-pocetka-godine-pogubljeno-vise-od-300-osoba

Comments


Featured Review
Tag Cloud
bottom of page