top of page
  • I.M

Evropska unija spremila paket sankcija Vladi Kosova i Albinu Kurtiju

Kabinet visokog predstavnika Evropske unije za zajedničku vanjsku politiku i sigurnost Josepa Borrella je sastavio prijedlog paketa mjera usmjerenih protiv Vlade Kosova i premijera Albina Kurtija.
Foto: EPA-EFE


Glavni razlog za prijedlog uvođenja sankcija, koje su i ranije bile najavljene, jeste mišljenje zvaničnika da Vlada Kosova, kao i sam Kurti nemaju političku volju da preduzmu neophodne mjere u pravcu deeskalacije situacije na sjeveru Kosova.


Kako Radio Slobodna Evropa saznaje iz diplomatskih izvora, među predloženim mjerama koje je predložio kabinet Borrella je obustavljanje slanja pozivnica na događaje na visokom nivou i bilateralne posjete na Kosovu osim onih koje su usmjerene na rješavanje krize na sjeveru zemlje.

Predloženo je i smanjenje prisustva na javnim događajima vezanim za finansijsku saradnju EU, koji uključuju članove Vlade Kosova.


Predlaže se i obustava značajnog finansiranja od strane EU počevši od suspenzije odobravanja i implementacije prijedloga koje je Kosovo podnijelo na posljednjoj rundi Investicionog Fonda za Zapadni Balkan te suspenzija nekih pododbora između EU i Kosova u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.


Portparol Evropske unije Peter Stano je potvrdio u utorak da je kabinet šefa evropske diplomatije podijelio sa državama članicama EU "nacrt mjera koje treba preduzeti ako premijer Kurti ne preduzme adekvatne i hitne korake za deeskalaciju situacije i smanjenje tenzija".


Diplomatski izvori iz više država članica su za RSE potvrdili da države članice EU nisu obavezane da sprovedu predložene mjere, ali se od njih svakako očekuje da one iste ispoštuju.


Neki diplomatski izvori su nagovijestili da su pojedine države EU "već preduzele neke svoje mjere" koje su slične sa nekim elementima u paketu prijedloga koji je sastavio kabinet Josepa Borrella.


 

(c) 2023, Klix.ba

Comments


Featured Review
Tag Cloud
bottom of page