top of page

Rusija vratila četvoro otete ukrajinske dece u sklopu katarskog dogovora


Ukrajinski dečak, fotografisan sa njegovom babom i ruskom komesarkom za dečija prava Marijom Lvovom Belovom, jedno je četvoro dece


Rusija je pristala da vrati četvoro ukrajinske dece njihovim porodicama u sklopu dogovora u kome je Katar posredovao.


Povratak dece deo je šireg dogovora o vraćanju više od 1.000 dece koje je Rusija otela pošto je počela svoju invaziju na Ukrajinu prošle godine.


Najmlađe od četvoro dece ima dve godine, a najstarije 17.

Ukrajina je navela da je identifikovala 20.000 dece koje je Rusija odvela iz zemlje.

Ipak, veruje se da je broj onih koji su na silu deportovani značajno veći.


  • Međunarodni krivični sud izdao nalog za hapšenje Putina zbog navodnih ratnih zločina, šta to za njega znači

  • Da li Rusija regrutuje dobrovoljce sa Balkana za rat u Ukrajini

  • Koje oružje zapadni saveznici šalju Ukrajini


Međunarodni krivični sud izdao je nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina u martu, optuživši njega i njegovu komesarku za dečja prava Mariju Lvovu Belovu da su na nezakoniti način deportovali ukrajinsku decu.


Rusija ističe da je bila vođena isključivo humanitarnim motivima, tvrdeći da je evakuisala stotine hiljada ukrajinske dece kako bi ih spasila od opasnosti i najviši zvaničnici su odbacili optužbe.

Povratak četvoro dece biće test za dogovor na kome je radio Katar pošto je vodio pregovore između Moskve i Kijeva, kazao je diplomata koji je tražio da ostane anoniman zbog osetljivosti ovog postupka.

Ako četvoro dece bude vraćeno, postoji nada da će uslediti i drugi povraci, dodao je.


Ipak, izvlačenje dece iz Rusije nije bilo jednostavno.

U najmanje jednoj prilici, jedno dete je putovalo kući preko Estonije, Litvanije, Letonije i Poljske.

Jedno od četvoro dece čiji se povratak očekuje, koje ima sedam godina, vraćeno je njegovoj babi u petak, a u ponedeljak je stiglo u Ukrajinu.


Preostalo troje dece, koji su takođe vraćeni porodicama, trebalo bi da stignu u Ukrajinu kasnije u ponedeljak ili u utorak.


Oni su među hiljadama ukrajinske dece koja su na silu odvojena od svojih porodica, tvrdi Kijev, koji navodi da su deca prebačena preko granice u Rusiju, gde su se suočila sa konstantnim pritiskom da im se oduzme ukrajinski identitet.


BBC je prethodno otkrio da se ukrajinskoj deci u Rusiji često govori da nemaju čemu da se vrate u svojoj zelji i da su bili podvrgnuti, u različitom obimu, „patriotskom" ruskom obrazovanju.

U pojedinim slučajevima ukrajinske porodice bile su prinuđene da putuju u Rusiju kako bi povratili

decu.


Veruje se da se pre dogovora kome je Katar posredovao samo 400 ukrajinske dece vratilo.

„Oni žele da odvoje decu od njihovih bioloških porodica, da ih rusofizuju, sakriju ih i prebace u drugu etničku grupu", kazala je ranije za BBC Darija Gerasimčuk, savetnica ukrajinskog predsednika za prava dece i rehabilitaciju.


Povratak dece njihovim porodicama će se nastaviti, navela je Lvova Belova u objavi na njenom Telegram kanalu, citirajući predsednika Putina, koji je kazao: „Nikada nismo bili protiv toga da deca ponovo budu sa njihovim porodicama."


Rusija će takođe pomoći u plaćanju troškova prevoza i smeštaja, a u situacijama kada je to potrebno, uradiće se i DNK analiza, dodala je.


Katarska ministarka Lolvah Al Kater potvrdila je u izjavi medijaciju, nazivajući povratak dece „tek prvim korakom".


„Ohrabruje nas posvećenost i otvorenost obe strane u ovom procesu za koji se iskreno nadamo da će dovesti do drugih inicijativa usmerenih ka smanjivanju tenzija i izgradnji poverenja između dve strane", kazala je ona.


 

(c) 2023, BBC News na Srpskom


Komentáře


Featured Review
Tag Cloud
bottom of page