top of page

U srijedu nastavak pregovora Srbije i Kosova

Na arednom sastanku u okviru Briselskog dijaloga pregovarači će,, između ostalog,, razgovarati o prijedlozima za rješenje situacije na sjeveru Kosova.Klisman Kadiu je kazao da Srbija mora zaustaviti destruktivne akcije na sjeveru Kosova (Reuters)Naredni sastanak Kosova i Srbije u okviru Briselskog dijaloga bit će održan u srijedu i na njemu će pregovarači, između ostalog, razgovarati o prijedlozima za rješenje situacije na sjeveru Kosova, o redosljedu u provedbi Briselskog sporazuma i primjeni aneksa usvojenog u Ohridu.

“Kao što je navedeno u tački 4. Bratislavskog sporazuma, razgovarat će se o redosljedu za provođenje Briselskog sporazuma i Ohridskog aneksa. Kontinuirano dokazujemo spremnost za deeskalaciju i potpuni fokus na provedbu sporazuma i plana redosljeda, koji moraju biti fer, ravnopravni i u potpunosti provedeni“, rekao je Klisman Kadiju, savjetnik potpredsjednika Vlade Kosova Besnika Bislimija.

Istakao je da je poslije dogovora Vlade Kosova i Brisela o koracima ka deeskalaciji situacije izostao stav srbijanske strane da li će biti konstruktivna u ovom procesu, prenosi FoNet, pozivajući se na Kohu. Zaustaviti destruktivne akcije na sjeveru

Kadiu je kazao da Srbija mora zaustaviti destruktivne akcije na sjeveru Kosova.

“Na Srbiji je da govori o svojim stavovima i ponašanju po tom pitanju, a mi smatramo da treba prekinuti destruktivni pristup i kampanju zastrašivanja kosovskih Srba”, rekao je Kadiu.

U uredu specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka nisu naveli da li su dobili garancije Srbije da će izbjeći akcije koje bi dovele do ponovnog bojkota izbora na sjeveru Kosova, prenosi Kosovo online.


 

(c) 2023, Al Jazeera Balkan

https://balkans.aljazeera.net/news/balkan/2023/7/18/u-srijedu-nastavak-pregovora-srbije-i-kosova

Commenti


Featured Review
Tag Cloud
bottom of page