top of page

Zemlje zapadne Afrike dogovaraju vojnu intervenciju u Nigeru

Vojno vijeće koje su formirali pobunjenici u Nigeru naredilo je da se vojska te zemlje stavi u stanje pripravnosti, a postoji mogućnost da mobilizira i dodatne snage.

Zemlje ECOWAS-a naredile su aktiviranje rezervnih snaga u četvrtak, dvije sedmice nakon što su vojni generali svrgnuli predsjednika Nigera Mohameda Bazouma [Reuters]

Načelnici generalštaba zapadnoafričkih zemalja sastat će se u subotu u Gani kako bi pripremali planove za moguću vojnu intervenciju u Nigeru, nakon što su članice regionalnog bloka ECOWAS-a naredile raspoređivanje vojnih snaga u stanje pripravnosti, prenio je Reuters.

Pored toga, vojno vijeće koje su formirali pobunjenici u Nigeru naredilo je da se vojska te zemlje također stavi u stanje pripravnosti, a postoji mogućnost da mobilizira i dodatne snage, prenosi Tanjug. Zemlje ECOWAS-a naredile su aktiviranje rezervnih snaga u četvrtak, dvije sedmice nakon što su vojni generali svrgnuli predsjednika Nigera Mohameda Bazouma.

Prostor za pregovore

Reuters navodi da bi snagama ECOWAS-a bilo potrebno više sedmica da formiraju planove i rasporede jedinice, što bi ostavilo dovoljno vremena za pregovore.

Obala Slonovače jedina je zemlja koja je za sada precizirala koliko će vojnika poslati, nakon što je predsjednik te zemlje Alasan Uatara obećao bataljon od 850 vojnika.

Glasnogovornik beninske vojske rekao je da će ta zemlja poslati trupe, ali nije rekao koliko. Ministar odbrane Gambije Sering Modou Njie i ministar informiranja Liberije Ledgerhood Rennie još nisu donijeli odluku o slanju trupa.

S druge strane vlade Malija i Burkine Faso, obje članice ECOWAS-a, rekle su da će braniti huntu u Nigeru.

 

(c) 2023, Al Jazeera Balkans

Comments


Featured Review
Tag Cloud
bottom of page