top of page
  • HINA

Iran osudio sankcije EU i Britanije prijeti odmazdom


[WANA News Agency]

Sankcije su odgovor zapada na kršenje ljudskih prava i "brutalnog" gušenje prosvjeda diljem Irana koji su izbili su nakon smrti 22-godišnje Kurdkinje Mahse Amini 16. rujna u pritvoru moralne policije


Iran je u utorak oštro osudio nove sankcije koje su mu nametnule Europska unija i Velika Britanija i najavio je protumjere na pritisak zapada koji je ojačao na Islamsku Republiku zbog kršenja ljudskih prava i gušenja prosvjeda


"Islamska Republika objavit će popis novih sankcija protiv kršitelja ljudskih prava u Europskoj uniji i Engleskoj", rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani.


Ministri država članica EU-a dodali su u ponedjeljak 37 iranskih fizičkih i pravnih osoba na popis sankcioniranih zbog kršenja ljudskih prava i represije prema prosvjednicima u zemlji, što uključuje i pripadnike Iranske revolucionare garde (IRG) koju ipak nisu proglasili terorističkom organizacijom.


Sankcije su odgovor zapada na kršenje ljudskih prava i "brutalnog" gušenje prosvjeda diljem Irana koji su izbili su nakon smrti 22-godišnje Kurdkinje Mahse Amini 16. rujna u pritvoru moralne policije zbog nepropisnog nošenja hidžaba.


Sjedinjene Države i Velika Britanija također su donijele nove sankcije Iranu čime su već loši odnosi zapada i Teherana pogoršani.


SAD je proglasio IRG terorističkom organizacijom, ali ne i Europska unija.


Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell rekao je u ponedjeljak da nije moguće staviti na popis terorističkih organizacija IRG bez odluke nekog suda u nekoj zemlji članici.


IRG je ideološka vojska osnovana nedugo nakon islamske revolucije 1979. i glavna je snaga za zaštitu vjerskog poretka i promicanja islamske revolucije u zemlji i inozemstvu. Garda ima oko 125 tisuća pripadnika i raspolaže kopnenim, pomorskim i zračnim snagama.


Iranske vlasti nazivaju prosvjede "pobunom" koju potiču neprijateljske zemlje i organizacije.


Više osoba je zbog sudjelovanja u prosvjedima osuđeno na smrt i smaknuto, a Europska unija je 9. siječnja pozvala na razgovor iranskog veleposlanika pri Uniji kako bi izrazila užasnutost egzekucijama Iranaca uhićenih u sklopu nasilnog gušenja protuvladinih prosvjeda.

 

(c) 2023, 24 Sata

コメント


Featured Review
Tag Cloud
bottom of page