• Agencije

Jordan upozorio na smanjenu međunarodnu podršku izbjeglicama

Istaknuta je potreba za snažnim partnerstvom da se pruže potrebne usluge za 1,3 miliona Sirijaca koji žive u toj zemlji.


U zemlji živi oko 750.000 registrovanih izbjeglica, a većinu njih čine Sirijci (EPA)Jordan je upozorio da je značajno smanjena podrška izbjeglicama i organizacijama pri Ujedinjenim nacijama (UN) koje im nastoje pružiti potrebnu pomoć, javlja Anadolija. Ministar vanjskih poslova Jordana Ayman al-Safadi u Ammanu se sastao s visokim komesarom UN-a za izbjeglice Filippom Grandijem, navedeno je u saopćenju ministarstva. Safadi je upozorio kako je značajno smanjena međunarodna podrška izbjeglicama i UN-ovim organizacijama koje pomažu izbjeglicama. Istakao je kako je potrebna veća podrška za dostojanstven život izbjeglica i zajednički rad kako bi se olakšao teret zemljama koje su primile izbjeglice. Istakao je kako je potrebno snažno partnerstvo da se pruže potrebne usluge za 1,3 miliona Sirijaca koji žive u toj zemlji.


Zemlja pogođena sirijskom krizom


Grandi je zahvalio Jordanu, koji pruža dom izbjeglicama, i na uslugama u oblasti zdravstva i obrazovanja.

Navedeno je kako su Safadi i Grandi saglasni o intenziviranju aktivnosti na obezbjeđivanju međunarodne podrške.

Jordan je od 2011. godine jedna od zemalja najviše pogođenih sirijskom krizom. U zemlji živi oko 750.000 registrovanih izbjeglica, a većinu njih čine Sirijci.

 

(c) 2022, Al Jazeera Balkans

https://balkans.aljazeera.net/news/world/2022/9/12/jordan-upozorio-na-smanjenu-medjunarodnu-podrsku-izbjeglicama

Featured Review
Tag Cloud