top of page
  • Hina

Kajtazi: Nikad nećemo zaboraviti romske žrtve nacističkih logora

SVEČANIJE nego u prethodnih deset godina, na romskom groblju u Uštici nedaleko od Jasenovca obilježen je Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu - Samudaripen.


[Nikola Čutuk/PIXSELL]


U nazočnosti državnih dužnosnika, predstavnika diplomatskog zbora, izaslanstava Roma iz desetak europskih zemalja i predstavnika vjerskih zajednica, u organizaciji Saveza Roma u Hrvatskoj "Kali Sara", održana je svečana komemoracija za sve Rome stradale u logoru Jasenovac i drugim nacističkim logorima.


O stradanjima Roma u Jasenovcu govorio je saborski zastupnik i predsjednik Organizacijskog odbora Veljko Kajtazi, koji je kazao kako je to prigoda da se evociraju sjećanja na oko pola milijuna ubijenih Roma. S ovog mjesta, dodao je, treba poslati poruku da učimo iz povijesti i da smo se prema povijesti odredili uređenjem groblja, muzeja i zida boli u Uštici, kao jednom od stratišta.


"Ovo je mjesto najveće stratište romskog naroda u Europi, moramo povezati mlade Rome i nerome, kako strah i dezinformacije više nikad ne bi doveli do ovakvog zla", rekao je Kajtazi.


Riječ je o najvećem genocidu nad Romima u Drugom svjetskom ratu

Romi su dovođeni u jasenovački logor, gdje su živjeli u neljudskim uvjetima, a najčešće su bili samo broj, bez identiteta. Prema dosad poznatim podacima, u Jasenovcu je stradalo 16.173 Roma, od čega 5608 djece. Kajtazi je to ocijenio najvećim genocidom nad Romima za vrijeme Drugog svjetskog rata u svijetu.


"Trebalo nam je 80 godina da se oporavimo od tog pokušaja istrebljenja našeg naroda", rekao je.


Brojna izaslanstva na svečanosti su položila vijence i zapalila svijeće uz spomen-obilježje na romskom groblju. Kao izaslanik predsjednika Milanovića to je učinio Goran Grobotek, izaslanica vlade Anja Šipraga i izaslanik sabora Krunoslav Katičić, a počast su žrtvama odali bivši predsjednik Stjepan Mesić, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i brojni drugi uzvanici.

 

(c) 2022, Index HR

https://www.index.hr/vijesti/clanak/kajtazi-romske-zrtve-nacistickih-logora-nece-biti-zaboravljene/2384636.aspx

11 views

コメント


Featured Review
Tag Cloud
bottom of page