top of page

Komšić: Iste snage napadaju BiH kao i 90-tih, ako budemo pasivni dovodimo državu u pitanje


Komšić u Austriji povodom Dana nezavisnosti BiH (Foto: I. L./Klix.ba)


Član Predsjedništva BiH Željko Komšić prisustvovao je Centralnoj proslava Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovini u Austriji te se tom prilikom obratio okupljenoj bh. dijaspori u toj zemlji.

Komšić je podsjetio da su građani Bosne i Hercegovine prije trideset i jednu godinu, a uslijed raspada bivše države, u Socijalističkoj Republici Bosni i Hercegovini organizirali referendum o nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine.


"Referendumu su prethodili brojni politički događaji kako na međunarodnom tako i na domaćem planu. I dok su separatisti putem nelegalnih i pravno ništavnih plebiscita naroda već tada pokušavali da stvore politički i pravni osnov za separatizam, snage lojalne Republici, na međunarodnom planu pokušavale su pridobiti podršku za organizaciju referenduma. U tome su i uspjele pa je referendum raspisan na osnovu nalaza Badinterove komisije", rekao je Komšić.


Također je podsjetio i da su se građani BiH na referendumu o nezavisnosti građani Bosne I Hercegovine velikom većinom glasova odlučili se za put nezavisnosti, iskoristišvši svoje demokratsko pravo.

Foto: Kabinet člana Predsjedništva BiH Željka Komšića


"Odmah po objavljivanju rezultata četnički separatisti organizovani kroz paravojne formacije krenuli su sa opstrukcijom normalnog i svakodnevnog života u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, a ubrzo im se u tome pridružila Jugoslovenska naroda armija, te formirane parainstitucije koje su nastale podjelom sigurnosnih agencija Republike Bosne I Hercegovine", istakao je.


Komšić je podsjetio i kako su višestruko bolje naoružane separatisitičke snage zajedno sa JNA, uvidjevši da ne mogu spriječiti nezavisnost Bosne i Hercegovine, koji već početkom aprila zvanično priznaju vodeće države svijeta, kreću u oružanu agresiju nad Republikom Bosnom i Hercegovinom.


Foto: Kabinet člana Predsjedništva BiH Željka Komšića


"Ta agresija otpočinje vršenjem masovnih zločina u Istočnoj Bosni, pokušajem zauzimanja Predsjedništva Bosne i Hercegovine početkom maja mjeseca 1992.godine te nizom masakara nad civilnim stanovništvom u gradovima diljem BiH. Naša država je ipak već 22. maja primljena u Ujedinjene nacije. Tim činom stavljena je tačka na pitanje međunarodnog priznanja Bosne i Hercegovine", podsjetio je Komšić.


Član Predsjedništva BiH je kazao da snage koje su tada napadale na Bosnu i Hercegovinu se nikada nisu pomirile sa njenom nezavisnošću i suverenošću.


"Oni će i dalje nastaviti da napadaju. Mi se možemo odbraniti jedino ako se budemo branili onom hrabrošću kojom smo se branili u periodu od 1992. do 1995. godine. U toj borbi možemo se, i moramo se prvo osloniti na sebe. Budemo li se nadali pomoći nekih drugih i budemo li mi pasivni, sami ćemo dovesti u pitanje opstanak Bosne i Hercegovine. Ja sam uvjeren da pasivni nećemo biti i da nećemo skrštenih ruku čekati rasplet situacije", poručio je Komšić.


 

(c) 2023, Klix.ba

Comments


Featured Review
Tag Cloud
bottom of page