top of page
  • Hina

Njemačka ukrajinski Holodomor proglasila genocidom

DONJI dom njemačkog parlamenta Bundestag u srijedu je velikom većinom prihvatio rezoluciju u kojoj se "genocidom" proglašava gladomor ili holodomor u Ukrajini koji je prije 90 godina prouzročio Staljinov režim. O ishodu glasanja o rezoluciji, objavljenoj prošlog tjedna, nije bilo nikakve sumnje: za nju je bila koalicija na vlasti koju čine SPD, Zeleni i liberali FDP-a, a pridružila im se i konzervativna oporba CDU-CSU.


Foto: Profimedia


Dvije stranke, Die Linke, krajnja ljevica i Alternativa za Njemačku (AfD), krajnja desnica, bile su suzdržane. "Zahvaljujem zastupnicima Bundestaga na ovoj povijesnoj odluci", reagirao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u objavi na Twitteru. "Istina uvijek pobjeđuje", dodao je.


Ukrajina se godinama bori da se Holodomor proglasi genocidom

Godine 1932. i 1933. oko 3.5 milijuna Ukrajinaca bili su žrtve holodomora ili pomora glađu, koje je počinio Staljinov režim. Sav urod je seljacima bio oduzet u ime kolektivizacije zemlje. Taj je pomor glađu uvršten "na popis neljudskih zločina što su ih počinili totalitarni sustavi koji su pobili milijune ljudi u Europi, napose u prvoj polovini 20. st.", navodi se u rezoluciji.

Proglašavanje genocidom, što je pojam nastao u Drugom svjetskom ratu, aktualizira se danas u vrijeme ruske invazije na Ukrajinu.


Ruski predsjednik Vladimir Putin "uklapa se u okrutnu i zločinačku Staljinovu tradiciju", rekao je zastupnik zelenih Robin Wagener, jedan od inicijatora teksta. Ukrajina se godinama bori da se holodomor proglasi genocidom.


Rusija odlučno odbija takvu klasifikaciju, pod izlikom da od gladi koja je početkom 30-ih harala u Sovjetskom Savezu nisu umirali samo Ukrajinci, nego i Rusi, Kazasi, Nijemci uz Volgu i pripadnici drugih naroda.

 

(c) 2022, Index HR

Comments


Featured Review
Tag Cloud
bottom of page