top of page

Rusija i Ukrajina: Teške borbe oko Bahmuta i Soledara


Bahmut, 6. januar 2023. godine [Getty Images]

U ponoć je isteklo 36-časovno primirje koje je naredio predsednik Rusije Vladimir Putin, ali borbe u Ukrajini nisu ni prestajale.

Kancelarija držanog tužilaštva Ukrajine saopštila je da je tokom ruskom granatiranja Bahmuta 6. januara poginulo 13 ljudi.


Okršaji se nastavljaju i oko Soledara, 15 kilometara od Bahmuta u Donjeckoj oblasti.

Ruskim kanalima na Telegramu širi se vest da je ruska vojska uspela da zauzme pojedine delove ovog grada i da su vojnici ušli u centar.


Ukrajinski zvaničnici negirali su da su Rusi zauzeli položaje u Soledaru, ali navode da je grad pod stalnim napadima i da se vode krvave i teške borbe.


Ubrzo pošto je u Moskvi otkucala ponoć, sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u Harkovu, a stanovnicima ovog grada je rečeno da ostanu u skloništima.


Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u subotu ujutru da ruske trupe poštuju prekid vatre duž „čitave linije kontakta“


Rusija je naredila prekid vatre koji je trebalo da stupi na snagu u podne 6. januara, nakon što je na božićno primirje pozvao ruski patrijarh Kiril.

Putin je odluku doneo upravo na apel poglavara Ruske pravoslavne crkve, saopšteno je iz Kremlja.

Ruski predsednik je pozvao i Ukrajince na prekid vatre, ali mu je iz Kijeva stigao odrečan odgovor.

Dok se borbe nastavljaju, iz ukrajinskog Generalštaba oružanih snaga objavili su procenu da je 110.250 ruskih vojnika poginulo od početka invazije do 6. januara ove godine.

BBC je uspeo da potvrdi da je više od 11.000 ruskih boraca stradalo u Ukrajini i da je među njima bilo 539 mobilisanih.


Dan 317.

  • U ponoć je isteklo 36-časovno primirje koje je naredio predsednik Rusije Vladimir Putin

  • Teške borbe vode se oko Bahmuta i Soledara u Donjeckoj oblasti. U Bahmutu je poginulo 13 ljudi 6. januara

  • Više od 60 odsto Bahmuta je uništeno tokom borbi i ruske ofanzive na grad, koja traje već šest meseci, saopštile su ukrajinske vlasti

  • Ukrajina uvela sankcije protiv 119 ruskih umetnika i novinara. Većina njih javno podržala rusku invaziju

  • Ukrajinci obeležili Božić po julijanskom kalendaru i u izbeglištvu

  • Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je u napadu ukrajinskih snaga na vojno sedište u gradu Makejevka na istoku zemlje poginulo najmanje 89 vojnika. Ovo je najveći broj smrtnih slučajeva koji je Moskva priznala otkako je izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara 2022.

  • Ukrajina tvrdi da je u napadu na Makajevku ubijeno 400 pripadnika ruske vojske

  • Nemačka i Amerika će poslati Ukrajini borbena vozila, saopštili su američki predsednik Džozef Bajden i nemački kancelar Olaf Šolc

  • Više od 6,5 miliona građana Ukrajine je napustilo zemlju od početka sukoba, od toga polovina je otišla u Rusiju

  • U Ukrajini je od početka rata ubijeno 6.702 civila, a ranjeno blizu 10.500, najnoviji su podaci Kancelarije visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava

Ukrajinske vlasti: Bahmut uništen više od 60 odsto

Borbe oko Bahmuta, na istoku Ukrajine, nastavljene su tokom božićnih praznika. U ovom gradu, kažu, prekida vatre nije bilo.

„Obećali su da će ga biti, ali mi niti vidimo niti osećamo (primirje)“, kaže Oleksandr, ukrajinski vojnik za BBC.

Dok je razgovarao sa novinarem, čula se artiljerijska vatra, a zatim je granata pala oko 50 metara dalje od njih. Sergej, civil iz Bahmuta, kaže da je Božić proslavio i pored stalnih borbi.


„Ne biste ovo poželeli ni najgorem neprijatelju, ali mi smo Božić proslavili kao i obično.

„Imali smo jelku i ukrase, alu u podrumu doduše“, kaže on dok ubacuje lišće u kontejner za smeće.

Oleksandr, ukrajinski vojnik u Bahmutu [BBC]

Više od 60 odsto Bahmuta je uništeno tokom borbi i ruske ofanzive na grad, koja traje već šest meseci, rekao je ranije Pavel Kirilenko, načelnik Donjecke regionalne vojne administracije.


Prema njegovim rečima, dva civila su poginula zbog granatiranja grada u sredu.


„Kakvi god da su pokušaji neprijatelja da uđe u grad, on ne uspeva da napreduje i kakav god uspeh da su imali, vraćeni su na ranije položaje van grada“, rekao je Kirilenko.


„Sada su na ravnoj, devastiranoj teritoriji što doprinosi ogromnim žrtvama među ljudstvom“, dodao je. Kako izgleda život u Bahmutu pročitajte u tekstu BBC dopisnice Jogite Limaj.

Ukrajina uvela sankcije ruskim umetnicima

Na snagu je stupila odluka o uvođenju sankcija protiv brojnih ruskih umetnika.

Na listi sankcionisanih je 119 ljudi, uglavnom slavnih pevača, glumaca i TV lica među kojima su pevači Filip Kirkorov i Dima Bilan, koji je 2006. predstavljao Rusija na Evroviziji, reditelj i glumac Nikita Mihalkov i pevačica Irina Alegrova.

Mnogi od njih javno su podržali invaziju na Ukrajinu.

Na listi je i troje građana Ukrajine: prezenterka Žana Badoeva, fudbaler Anatolij Timoščuk i pevačica Lolita Miljavskaja, koja ima dvojno ukrajinsko i rusko državljanstvo.


U odluci Saveta za nacionalnu bezbednost Ukrajine navodi se da će ljudima sa liste biti blokirana imovina u Ukrajini, transakcije bi trebalo da se zaustave, a prihodi od autorski prava su im zabranjeni.


Ukrajinci proslavili Božić

Pravoslavni Božić po julijanskom kalendaru Ukrajinci su proslavili i kod kuće i u izbeglištvu.

Širom Ukrajine, slavlje je pomutio rat. Ukrajinske trupe u blizini fronta u regionu Donbasa nazdravljaju tokom kratkog predaha. [Reuters]

Proslave pravoslavnog Božića za ljude izbegle iz Ukrajine zbog ruske invazije, organizovane su u više mesta u Velikoj Britaniji.

Olesija Sidorenko sa sinovima je obeležila Božić u Saseksu, dok su ostali članovi njene porodice i dalje u Ukrajini.


„Veoma, veoma je tužno sada proslavljati, a znati da tvoja porodica, tvoji prijatelji ostaju tamo bez struje, bez grejanja, bez vode“, kaže ona.

Irina Tižkarob [BBC]

Irina Tižkarob je pripremila tradicionalna ukrajinska jela za sunarodnike.


„Za Ukrajince, naša hrana je najvažnija danas i obično serviramo 12 jela.


„Danas je naš prvi Božić, a da nismo u Ukrajini, pa pokušavamo da ga učinimo dobrim koliko god možemo“, kaže Tižkarob.

 

(c) 2023, Danas

Comments


Featured Review
Tag Cloud
bottom of page