top of page
  • HINA

Srbin iz BiH dobio 20 godina zatvora: Pomagao u strijeljanju 17 Bošnjaka iz Srebrenice

Tešić je bio optužen za pomaganje u genocidu, ali je Sud BiH odbio tu kvalifikaciju Tužiteljstva BiH te mu je izrekao kaznu za sudjelovanje u zločinu protiv čovječnosti.


[Armin Durgut/PIXSELL]


Sud BiH osudio je na 20-godišnju zatvorsku kaznu bosanskog Srbina zbog sudjelovanja u strijeljanju 17 Bošnjaka iz Srebrenice, ali ga je oslobodio krivnje za genocid kojega su u toj enklavi u ljeto 1995. počinile srpske snage predvođene generalom Ratkom Mladićem.


Bivši pripadnik voda Vojne policije Vojske Republike Srpske Momčilo Tešić prvostupanjskom odlukom proglašen je krivim zbog smaknuća zarobljenih Bošnjaka s 13. na 14. srpnja 1995. u općini Vlasenici, izvijestio je portal Birn specijaliziran za praćenje sudskih postupaka.


Tešić je bio optužen za pomaganje u genocidu, ali je Sud BiH odbio tu kvalifikaciju Tužiteljstva BiH te mu je izrekao kaznu za sudjelovanje u zločinu protiv čovječnosti.


Prema sudskome vijeću Suda BiH tijekom postupka nije dokazano da je Tešić imao genocidnu namjeru, ali jest da je bio svjestan širokog i sustavnog napada na bošnjačko civilno stanovništvo zaštićene enklave Srebrenice.


Tijekom suđenja o ovome strijeljanju svjedočio je i preživjeli muškarac koji je uspio pobjeći i izbjeći smrt.


Uz Tešića se vodio postupak i protiv nekadašnjeg zapovjednika Vlaseničke brigade Vojske Republike Srpske Mila Kosorića, no taj je predmet razdvojen zbog njegove bolesti.


Tužiteljstvo u ovome predmetu tereti još dvojicu optuženika Borislava Stojišića i Rajka Drakulića koji su od 2017. godine nedostupni vlastima Bosne i Hercegovine.


Više od 8000 uglavnom bošnjačkih mladića i muškaraca ubijeno je na području Srebrenice u ljeto 1995. u genocidu koji je počinjen nakon što su postrojbe generala Ratka Mladića zauzele tu enklavu koju su zbog prijetnji napustili pripadnici nizozemskog bataljuna u sklopu UN-ovih mirovnih snaga.

 

(c) 2022, 24 sata

Comentários


Featured Review
Tag Cloud
bottom of page