top of page

Sud BiH: Sedmorici bivših pripadnika VRS-a 91 godina zatvora za zločin u Štrpcima

Tužilaštvo BiH je jučer potvrdilo hapšenje optuženih kako bi bilo osigurano njihovo prisustvo na presudi te zatraženo produženje pritvora u slučaju osuđujuće presude.

Optužnica u ovom predmetu podignuta je u maju, a suđenje počelo u oktobru 2015. godine (Al Jazeera)


Sud Bosne i Hercegovine je nakon sedam godina suđenja izrekao prvostepenu presudu kojom su sedmorica bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) osuđeni na ukupno 91 godinu zatvora za učešće u otmici 20 civila iz voza u Štrpcima 27. februara 1993., koji su ubijeni na području Višegrada. Luka Dragičević je oslobođen da je izdao naređenje za odvođenje civila, prenosi Anadolija.


Oliver Krsmanović, Miodrag Mitrašinović, Obrad i Novak Poluga, Petko Inđić, Radojica Ristić i Dragan Šekarić su osuđeni na po 13 godina zatvora, jer su kao saizvršioci učestvovali u ubistvu 20 civila koji su izvedeni iz voza koji je saobraćao na liniji Beograd – Bar.


Sud BiH je Luku Dragičevića oslobodio optužbe da je kao komandant Druge podrinjske brigade iz Višegrada dao naređenje za odvođenje civila.


Potvrđeno hapšenje

Obradu i Novaku Polugi, Inđiću, Ristiću i Mitrašinoviću je određen pritvor u trajanju najduže do devet mjeseci, a Luki Dragičeviću su ukinute mjere zabrane.


Tužilaštvo BiH je jučer potvrdilo hapšenje optuženih kako bi bilo osigurano njihovo prisustvo na presudi te zatraženo produženje pritvora u slučaju osuđujuće presude.


Luka Dragičević, Obrad Poluga, Novak Poluga, Dragan Šekarić, Oliver Krsmanović, Petko Inđić, Radojica Ristić i Miodrag Mitrašinović optuženi su za ubistva 20 putnika u Višegradu otetih 27. februara 1993. godine iz voza u Štrpcima.


Prema optužnici, Dragičević je bio komandant Druge podrinjske lake pješadijske brigade VRS, Inđić komandant Interventne čete ove brigade, a ostali optuženi pripadnici ove čete.


Na presudu postoji mogućnost žalbe

Ranije je u predmetu sa optuženima bio i Boban Inđić, u odnosu na kojeg je postupak razdvojen, dok se Krsmanović i Šekarić nalaze na izdržavanju kazne u odvojenim predmetima koji su vođeni protiv njih. Zbog smrti je obustavljen postupak protiv Vuka Ratkovića, ranije optuženog za zločin u Štrpcima.


Mićo Jovičić, optužen za učešće u otmici i ubistvu putnika iz voza u Štrpcima 1993. godine, postigao je sa Tužilaštvom BiH sporazum o priznanju krivnje.


Optužnica u ovom predmetu podignuta je u maju, a suđenje počelo u oktobru 2015. godine.


Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

 

(c) 2022, Al Jazeera Balkan

https://balkans.aljazeera.net/news/balkan/2022/10/21/sud-bih-sedmorici-bivsih-pripadnika-vrs-a-91-godina-zatvora-za-zlocin-u-strpcima

Comments


Featured Review
Tag Cloud
bottom of page