top of page

Talibani zatvorili radio stanicu koju vode žene zbog puštanja muzike

Sadai Banowan, što znači ‘ženski glas’, jedina je stanica u Afganistanu kojom upravljaju žene, a počela je raditi prije deset godina.


Talibani su preuzeli vlast u avgustu 2021. godine, a mediji su zatvarani zbog nedostatka sredstava ili zato što je osoblje napustilo zemlju (EPA)

Na sjeveroistoku Afganistana talibani su zatvorili radio-stanicu koju vode žene zbog navodnog puštanja muzike tokom mjeseca ramazana, a predstavnici tog medija negirali su da je bilo takvog kršenja.

Sadai Banowan, što znači “ženski glas”, jedina je stanica u Afganistanu kojom upravljaju žene, a počela je raditi prije deset godina.


Radio stanica ima osam zaposlenih, od kojih su šest žene, prenijela je agencija AP.


Direktor za informisanje i kulturu u provinciji Badakhshan, Moezuddin Ahmadi, rekao je da je stanica nekoliko puta prekršila zakone i propise emitujući muziku tokom ramazana i da je zatvorena zbog tog kršenja.


Ahmadi je istakao da će radio stanica ponovo dobiti dozvolu za rad, ukoliko bude garantovala da se tako nešto više neće ponoviti.

Zatvoren veliki broj medija

Šef stanice Najia Sorosh negirala je da je bilo kršenja i da su emitovali muziku, napominjući da nije bilo potrebe za zatvaranjem i ocijenila je da je riječ o zavjeri.


Sorosh je navela da su u četvrtak predstavnici Ministarstva informisanja i kulture i Ministarstva za vrlinu i borbu protiv poroka ušli u stanicu i zatvorili je.


Talibani su preuzeli vlast u augustu 2021. godine, a mediji su zatvarani zbog nedostatka sredstava ili zato što je osoblje napustilo zemlju, prema Asocijaciji nezavisnih afganistanskih novinara.

Talibani su zabranili ženama većinu oblika zapošljavanja i obrazovanja nakon šestog razreda, uključujući univerzitet.


U Afganistanu ne postoji zvanična zabrana emitovanja muzike, podsjeća američka agencija. Tokom svoje prethodne vladavine kasnih 1990-ih, talibani su zabranili rad većini televizijskih i radio stanica, kao i novina u zemlji.


 

(c) 2023, Al Jazeera Balkans

Commenti


Featured Review
Tag Cloud
bottom of page