top of page
  • FENA

Udruženja žrtava pisali zvaničnicima: Karadžić pokušava izbjeći služenje doživotne kazne

Udruženje žrtava i svjedoka genocida te Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" u dopisu zvaničnicima Ujedinjenih naroda, Međunarodnog rezidualnog mehanizma Haškog tribunala i Velike Britanije mole da ne nasjedaju na provokacije iz Srbije prema kojima Radovan Karadžić navodno boravi u lošim uvjetima u britanskom zatvoru.


Foto: D. Z./Klix.ba


Žrtve su duboko ubijeđene da Radovan Karadžić u Velikoj Britaniji uživa najviši dozvoljeni stepen prava kao presuđeni međunarodni zločinac, shodno zakonima u Velikoj Britaniji, navode ova udruženja u dopisu upućenom zvaničnicima UN-a, Međunarodnog rezidualnog mehanizma Haškog tribunala i Velike Britanije.


"Radovan Karadžić, međunarodni ratni zločinac, ne odustaje od pokušaja da izbjegne služenje doživotne robije zbog počinjenog genocida i četiri zločinačka poduhvata u kojima je bio jedan od glavnih planera. Republika Srbija uz pomoć Ruske Federacije je angažirala preko 120 tzv. srpskih intelektualaca, uglavnom osoba koje su u proteklim ratovima učestvovali, rukovodili i pružali podršku Radovanu Karadžiću, Slobodanu Miloševiću, Jovici Stanišiću, Frenkiju Simatoviću, Ratku Mladiću i drugim zločincima, da napišu pismo u kojem kritikuju vladu Velike Britanije, MICT i navodne loše uslove u britanskom zatvoru u kojem boravi Radovan Karadžić. Među 'intelektualcima' se nalaze međunarodni ratni zločinci, njihovi pomagači i osobe koje ne priznaju naslijeđe ICTY/MICT iz Den Haga. Već dugo su se u Srbiji probudili “aveti prošlosti” koji ne biraju sredstva da štite ratne zločince, negiraju zločine i čak glorificiraju zločin i zločince te ovo pismo to i potvrđuje. Molimo Vas da ne nasjedate na provokacije iz Srbije i mi žrtve smo duboko ubjeđeni da Radovan Karadžić u Velikoj Britaniji uživa najviši, dozvoljeni stepen prava, kao presuđeni međunarodni zločinac shodno zakonima u Velikoj Britaniji", citat je iz dopisa.


Udruženje traži da zbog laži i dezavuisanja međunarodne javnosti, bude zabranjen ulazak u zemlje Evropske unije svima koji su potpisima pokušali prevariti i ismijati međunarodno pravo.


Žrtve genocida i drugih zločina podržavaju rad Međunarodnog rezidualnog mehanizma i opredjeljenost Velike Britanije da sarađuje i pruža mu pomoć.


"Mi žrtve nikada nismo dobili bilo kakvu podršku ili vidjeli emociju koja bi dolazila iz Srbije. I dan- danas Srbija i njezini “intelektualci “ negiraju zločin genocida presuđen od ICTY/MICT i ICC. Molimo Vas da ne obraćate pažnju na one koji danas pišu pisma podrške Radovanu Karadžiću boreći se za njegova demokratska prava, a ranije su pred ICTY/MICT svjedočili o nevinosti Radovana Karadžića, optužujući nas žrtve da smo sami sebe ubijali i da su logori smrti bili hoteli sa pet zvjezdica. Danas nažalost moramo čitati iste lažne priče koje dolaze iz Srbije i Rusije da se ratnim zločincima uskraćuju njihova demokratska prava", citat je iz dopisa.

 

(c) 2022, Klix ba

Comments


Featured Review
Tag Cloud
bottom of page