top of page
  • F.H.

Daniel Serwer: Hrvatska staje uz Moskvu koja podržava njene nacionalističke ciljeve u BiH

Daniel Serwer, profesor na John Hopkinsu, napisao je autorski tekst "Zablude ne čine realnost" u kojem je pisao o politici SAD-a prema Balkanu i potrebi da prestane podilaziti Srbiji koja je istinski okrenuta Rusiji i klizi ka autokratiji. Dotaknuo se i Hrvatske kao ruskog igrača.

Daniel Serwer (Foto: Screenshot)


Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar je na Atlantskom vijeću rekao da će svaki inteligentan posmatrač ili analitičar uvidjeti da Rusija nije vjerodostojan partner i da Putin neće biti cijenjena osoba u svijetu te da je klađenje na taj odnos gubitnička opklada.


"Mislim da vidite barem neke vrlo inteligentne ljude koji se udaljavaju od tog odnosa. To ne znači da Rusija ne radi baš očajnički kako bi zadržala neke igrače na Zapadnom Balkanu unutar svoje orbite, ali oni su stvarno ekonomski, politički i geografski u izgubljenoj bici," kazao je Escobar.


Serwer u svome tekstu kaže da je Escobar u pravu da je EU daleko bolji izbor od Rusije dugoročno te da su Albanija, Kosovo i Makedonija definitivno odabrali Brisel umjesto Moskve, te da je vjerovatnije da će EU biti nevoljna oko proširenja nego da će kod ovih država biti nevoljnosti da se pridruže EU.


Ipak, Serwer upozorava da u drugim dijelovima Balkana situacija nije tako dobra.


"Međutim, situacija je drugačija u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji. Ne vidim toliko 'vrlo inteligentnih ljudi' koji se okreću od Rusije. U Bosni de facto gazda pola zemlje Milorad Dodik je korumpirani ruski igrač. Hrvatska, koja je već članica EU, pristaje uz Moskvu, koja podržava njene etničke nacionalističke ciljeve unutar Bosne. Rezultat je de facto savez s Dodikom koji ismijava izglede Bosne za NATO i EU. Crna Gora, članica NATO-a, ima proruskog premijera i vladajuću koaliciju. Oni se lako priklanjaju preferencijama Beograda, uključujući nedavno i odnos prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi", piše Serwer.


Kao najvažniju činjenicu ističe da je Srbija krenula u pravcu Rusije, čak i u vrijeme rata u Ukrajini. Serwer podsjeća da je Srbija odbila da se pridruži sankcijama Rusiji, te da je njeno vodstvo osudilo čelnike kosovskih Albanaca i Srbe koji su bili spremni sudjelovati i u vladi Kosova nazivajući ih najgorim terminima.


"Sada je to poprište riskantnog obračuna između gangsterskih saveznika Srbije i kosovskih specijalnih policijskih snaga. Predsjednik Vučić je zatražio da se srpske trupe vrate na Kosovo. To bi izazvalo ozbiljno nasilje. Vučićevi prijatelji u Moskvi su zadovoljni", upozorava Serwer.


U nastavku teksta Serwer upozorava da većina stanovništva i glavna opozicija u Srbiji nisu proevropski nastrojeni i da država teži u autokratskom pravcu.


"Amerikanci svoju politiku nisu prilagodili trenutnoj realnosti: Srbija je za sada izgubljena za Zapad. Beograd zapravo ne teži članstvu u EU, koje Vučić smatra predalekim da bi kompenziralo moć koje bi se morao odreći da ispuni njene zahtjeve. Umjesto toga, on teži 'srpskom svijet', nastojanju da stavi pod kontrolu Beograda srpsko stanovništvo u susjednim zemljama. U tome je uspio na Kosovu, u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Nijedna od ovih zemalja neće moći ostvariti svoje snove o EU sve dok Beograd koristi njihove srpske građane da od njih napravi nefunkcionalne države," upozorava Serwer.


Na kraju profesor Serwer poziva SAD da se okrene politici koja podupire suverenitet, teritorijalni integritet i državnu funkcionalnost susjeda Srbije. Podvlači da današnja Srbija ugrožava te ciljeve i da umirivanjem Beograda Amerikanci neće dobiti ništa. Zablude ne čine stvarnost. Puni tekst je moguće pročitati na linku.

 

(c) 2022, Klix ba

Comments


Featured Review
Tag Cloud
bottom of page